Djuren

 

Gotlandsfår

 

 

 

 

 

 

 

 

På Ekastiga finns ett hundratal tackor och det föds varje år cirka 200 lamm. Fåren är av rasen Gotlandsfår och är EU-certifierat ekologiska. Lammköttet är en av de renaste och mest naturliga köttsorterna som produceras i Sverige. 

Lammen föds inomhus på våren i mars - april. De föds svarta och rakhåriga, men ju äldre de blir desto mer övergår pälsen i en grå ton och locken börjar träda fram. I maj släpps de ut på kravgodkända beten och diar sina tackor fram till augusti. Samtidigt lär de sig att äta gräs, örter och löv och förbereds för att klara sig själv. I september mönstras pälsen på lammen för att avgöra vilka som ska bli nya avelsdjur. 

Den största delen av lammen går sedan till slakt. De blir slaktmogna efter 5-6 månader, men lammen slaktas i omgångar och de sista hinner bli över ett år gamla. De åker under lugna former på måndagar till ett slakteri i Hörby, alltså en resa på under 2 mil. Slaktkropparna kommer sedan åter i kylbil till gården och hängs i kylrum tills styckningen sker på torsdagar. Evas bror Thomas styckar lammen medan Eva och Annette finputsar och vacuumförpackar köttet. Därefter säljs köttet i butiken, se mer om detta under fliken "Gårdsbutik". 

Alla skinn tas till vara. De bereds på AB Tranås Skinnberedning och säljs sedan i vår Gårdsbutik. Eva och Gert transporterar själva skinnen till och från Tranås, och kan även hjälpa andra besättningar med transporten. 

 

Herefordkor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nötkreaturen är totalt 50 till antalet, varav cirka 25 kor i avel. Nötkreaturen är av rasen Hereford som från början är en engelsk ras men som nu är utbredd över stora delar av världen. Kalvarna föds inomhus på lösdrift i mars-april och släpps sedan ut på bete i månadsskiftet april-maj. Varje år utökas avelsbesättningen med ett par kvigor, övriga går till slakt när de är mellan 1,5 och 2 år gamla. Även några av tjurkalvarna går till slakt, men de allra flesta säljs till avel.  

Nötproduktionen är ekologisk och KRAV-godkänd. Köttet styckas och säljs i Gårdsbutiken enligt samma procedur som lammköttet. 

 Öppettider

5

Lördagar kl. 10-16

Röda dagar stängt.

 

 

 

 

    Styckningsdatum

 

Lamm: 28 april

            prel 19 maj

            prel  9 juni

               

Nöt:   12 maj

 

Ring och beställ!

 

För beställning ring 0738024288.

Nyheter

 

Söndagen 7 maj kommer vi att ha lammsläpp.

Mer info kommer snart.

 

Vill ni ha 1/1 eller 1/2 lamm, ring och beställ, så vi kan boka en datum med er.

Vi styckar på fredagen och på lördagen finns sen färskt detaljstyckat kött.

Ring och beställ. 073-8024288